Ik word helemaal gek van je!
april 7, 2017

Iedereen kent ze, die rondslingerende vuile sokken en de open tube tandpasta in de badkamer. Kleine irritaties die langzaam uw relatie ondermijnen. Want uiteindelijk worden ze een groot probleem. Daarom is het beter om er in een vroeg stadium wat aan te doen. Grote problemen verbreken relaties.
Irritaties zijn onvermijdelijk in relaties. We hebben elk onze eigen waarden en normen, en we hebben ook elk een verschillende visie op de wereld. Deze verschillen komen uit onze opvoeding of zijn genetisch bepaald.
Herken je “mijn moeder maakte altijd mijn kamer schoon” of “mijn moeder deed de afwas thuis” als je hulp vraagt bij het huishouden.
Geleidelijk aan creëren meer en meer van die kleine zich ophopende ergernissen gevoelens van onbegrip en verminderde waardering. Denk aan een groeiende ijsberg die uiteindelijk een gat slaat in uw eens zo stabiele schip.
Als je een succesvolle relatie wilt, is het nodig in een vroeg stadium te praten over wederzijdse ergernissen. Elk uitstel is een gemiste kans en werkt uiteindelijk als tegen‑het‑verkeer inrijden in een eenrichting straat. En de mogelijkheid om irritaties te vermijden ligt bij jullie beiden.
Er zijn meerdere oorzaken voor irritaties:

  1. Moedwillig

Van het gedrag, dat je ervaart als irritant, is het belangrijk te zien of het opzettelijk, per ongeluk of onbewust ontstaat. Soms is de veroorzaker zich niet bewust dat zijn/haar gedrag ergernis opwekt. Alleen wanneer je hierover praat is het mogelijk dat beide partijen de oorzaak vinden.

  1. Netjes

In bijna elke relatie denkt de ene partner dat hij minder rommelig is dan de ander. Bijna 80% van de paren zegt dat rommel een oorzaak is van spanningen in hun relatie. Rommel en opruimen is de grootste oorzaak van relatiebreuken.

  1. Liefde

Sommige partners willen voortdurend bevestigd krijgen hoeveel je van ze houdt. Anderen raken geïrriteerd als hen voortdurend verteld wordt “Ik hou zoveel van je.” Probeer een evenwicht te vinden in het uiten van je gevoelens voor elkaar.

  1. Waardering

Iedereen is gevoelig voor waardering. Als je denkt dat inspanningen niet gewaardeerd of opgemerkt worden raak je prikkelbaar en gekwetst.
Waarom verwacht je waardering en wat betekent die voor je? Als u de antwoorden op deze vragen weet kunt u beter richten op wat je in deze relatie geeft in plaats van wat je krijgt.

  1. Bazigheid

Een van de meest voorkomende klachten in relaties is dat partners voelen dat de andere dominant is. Dat kan betrekking hebben op kleine dingen, maar ook op grotere zaken zoals een partner die zijn/haar carrière opgaf voor de verzorging van de kinderen. Een relatie is een partnerschap. En als één van de partners overheerst wordt door de ander ondermijnt dat uw relatie.

  1. Intimitiet

“Mijn partner uit zich niet maar ik denk dat er iets knaagt.” is een veelgehoorde klacht, die ik hoor van partners. En zoals bij andere oorzaken is intimiteit twee-richting verkeer dat essentieel is voor het succes van een relatie. Helaas forceren sommigen via confrontatie tot intimiteit. Maar dit is niet de juiste manier. Spreek op een rustige toon met uw partner over wat daarvan de reden is. Zoek hulp van vrienden of een professional als je elkaar niet kunt bereiken.

  1. Flirten

Als uw partner flirt is die meestal op zoek naar aandacht en vervulling van verlangens. Flirten kan onschadelijk zijn maar het is vaak vernederend en pijnlijk voor de partner.
Zoek op zo’n moment buiten je gekwetste gevoelens en vraag jezelf: “Wat ontbreekt er in onze relatie?” Soms is het gewoon een kwestie van succesverhalen van het werk. Maar misschien is het gebrek aan kwaliteitstijd voor elkaar.

  1. Tegengestelde persoonlijkheden

 Veel ergernissen kunnen vermeden worden door elkaar gewoon te begrijpen. Jullie zijn twee persoonlijkheden die elkaars verschillen moeten accepteren.
Laat de verschillen jullie team versterken.

  1. Gebrek aan eerlijkheid

“Waarom doe ik altijd alles?” is een ergernis die iedereen herkent. Maar als je op een open manier kijkt naar de takenverdeling kun je komen tot een eerlijke verdeling. Misschien doet de een meer aan het huishouden en doet de ander meer reparaties in en rond het huis. Een scheiding van de taken valt nooit precies in het midden. Combineer de taken tot “functies” zoals financiën, onderhoud, schoonmaak, etc. voor een eerlijke verdeling.

  1. Kritiek

Ergernissen kunnen leiden tot kritiek. En een reactie op kritiek is zich aangevallen of onbemind voelen. Zelden lijdt kritiek tot het beoogde doel: een verandering in het gedrag van de partner. Het is beter om de ergernissen te bespreken zonder kritiek.

Henriette Reineke

Therapeut

Al bijna 25 jaar ben ik, Henriette Reineke, werkzaam in mijn eigen praktijk Light-Journeys. Een praktijk waar ik dagelijks vele mensen mag ontmoeten als relatie therapeut en natuurgeneeskundig therapeut.

Daarnaast heb ik mijn mijn online video programma The Lovecheck  ontwikkeld om weer meer plezier, passie en verbinding te creëren in je relatie.

10 Tips voor een top relatie

Meld je aan en ontvang gratis 10 tips voor een top relatie!

Je ontvangt de tips in je inbox