Toon respect voor je partner
april 7, 2017

Respect voor elkaar is het belangrijkste ingrediënt voor een succesvolle relatie. Als er geen respect meer is voor elkaar betekent dit meestal een flinke relatiecrisis of het einde van de relatie.
Als partners zich niet meer gerespecteerd voelen, en als andere mening of inzicht niet wordt getolereerd en gerespecteerd door de partner kan dat een hoop spanning creëren. Na verloop van tijd zullen beide partners zich steeds ongelukkiger voelen in de relatie.
Wat is elkaar respecteren?
Het betekent dat partners elkaar waarderen en beschaafd met elkaar omgaan. Een voorbeeld is dat ze het niet accepteren om grof met elkaar om te gaan en elkaar geen namen noemen. Dat ze het er allebei over eens zijn dat ze elkaar niet expres onderuit willen halen, de huid vol schelden, elkaar vernederen zowel fysiek als emotioneel. Ze nemen elkaars wensen en meningen serieus en doen deze niet af als belachelijk en onbelangrijk.
Respect tonen doe je niet alleen door negatief gedrag naar elkaar niet  te tolereren, maar ook door juist een positieve houding naar elkaar aan te nemen. Als jij echt geïnteresseerd bent in je geliefde, in de wereld van je geliefde, waar hij of zij mee bezig is dan is dat ook een vorm van respect tonen.
Je kunt bijvoorbeeld aan tafel de dag doornemen met je partner. Vraag deze hoe de dag is verlopen en geef geen negatief commentaar. Laat de ander vertellen hoe hij of zij de dag heeft ervaren. Je kunt zelfs vragen wat was het beste wat je vandaag is overkomen? Wat was moeilijk of wat raakte je? Op die manier is er echte interesse en meer diepgang.
Ook als je in de familie onderwerpen aansnijdt ben je er dan van bewust dat iedereen zijn eigen kijk heeft op de dingen. En alles mag er zijn. We zijn niet allemaal hetzelfde. En elke situatie is weer anders waarop iedereen zijn eigen manier zal hebben van reageren en ervaren. Denk alleen maar aan alle verschillende methodes en ideeën over opvoeding! En waarom zou die van jou beter zijn dan van een ander?  Probeer dit te respecteren. En haal nooit je partner onderuit in gezelschap!
Hoe kun je leren om elkaar meer te waarderen in een intieme relatie? Als partners elkaar steeds weer liefdevol complimenteren en aandacht geven dan  zullen ze zich minder snel aangevallen voelen en kun je ook meer hebben als het een keertje iets minder goed gaat.
Ga met je partner om zoals je zelf ook graag zou willen dat er met jou om gegaan wordt! Zie elkaar als gelijkwaardige mensen, allebei met je eigen waarden en ideeën. Voel je niet aangevallen als jullie op bepaalde vlakken het niet altijd met elkaar eens zijn. Verschillen mogen er zijn, respecteer die dan ook.
Waardoor verliezen partners vaak respect voor elkaar?
Gevoelens van waardering en liefde kunnen makkelijke verloren gaan als er veel spanning is in de relatie. Als een probleem wat jullie allebei aangaat niet makkelijk kan worden opgelost, zoals bijvoorbeeld financiële stress, kan dat leiden tot frustratie en boosheid. Door deze negatieve gevoelens kruipt ieder in zijn eigen cocon, sluit zich af en heeft weinig of geen respect meer voor de ander. We geven elkaar de schuld van het probleem en de schuld van het niet adequaat kunnen oplossen ervan.
Je moet je bewust blijven inzetten om elkaar te blijven zien, waarderen en respecteren. Zonder dit bewust te doen verlies je elkaar en raak je van elkaar verwijderd en in een relatiecrisis.
We zijn allemaal mensen met gevoelens. En als iemand je op een negatieve en niet respectvolle manier behandeld reageer je daarop. Als gevoelens gekrengd zijn dan reageer je ook op die manier. Sarcastische opmerkingen, kritiek en de ander eronder uit halen, zijn vaak reacties op gevoelens van niet erkent worden.
Een andere manier waarop gereageerd kan worden door de gekrenkte partner is om net te doen of de ander niet bestaat. Een dikke muur om zich heen bouwen en helemaal niet meer reageren. Er is dus geen contact en reactie meer.
Hoe kun je het respect voor elkaar weer herstellen?
Als een van de partners de ander niet meer respecteert en vastgeroest zit in bepaalde gewoontes zal het niet makkelijk zijn om dit om te draaien. Eerst moet de erkenning er zijn en de wens om de verbinding en liefde weer te herstellen. Als beide partners constant boos zijn op elkaar en niet bereid zijn om iets te veranderen dan houdt het op. Toch is het vaak dat de een wel wil veranderen maar niet weet hoe, of niet begrepen wordt.
Maar er is een manier om respect voor elkaar te herstellen. Twee belangrijke dingen:

  • Je kunt alleen je eigen houding veranderen
  • Je kunt je partner niet veranderen

Focus je op jezelf. Wat heb jij nodig om met de situatie om te gaan? Als jij ondanks alles toch bewust je hart openhoud naar je partner is de kans groot dat deze zich ook weer meer ontspant in plaats van verhard. Als jij je houding verandert, verandert je partner en je omgeving ook.  En de gouden regel is “ik behandel mijn partner zoals ik zelf ook behandelt wil worden”.
Probeer aan jezelf te werken. Je partner kan alleen zelf zijn eigen gedrag veranderen. Leer weer te praten met je partner vanuit de “ik” vorm. Accepteer dat jullie verschillen en waardeer elkaars andere kijk op bepaalde dingen. Geef een positief signaal af naar je geliefde om respect weer te herstellen in jullie relatie.

Henriette Reineke

Therapeut

Al bijna 25 jaar ben ik, Henriette Reineke, werkzaam in mijn eigen praktijk Light-Journeys. Een praktijk waar ik dagelijks vele mensen mag ontmoeten als relatie therapeut en natuurgeneeskundig therapeut.

Daarnaast heb ik mijn mijn online video programma The Lovecheck  ontwikkeld om weer meer plezier, passie en verbinding te creëren in je relatie.

10 Tips voor een top relatie

Meld je aan en ontvang gratis 10 tips voor een top relatie!

Je ontvangt de tips in je inbox