Je mobiel of je relatie, wat is belangrijker?
april 7, 2017

De mobiele telefoon is bijna niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. We staan er mee op en we gaan er mee naar bed…. We gebruiken de telefoon in de klas, tijdens een wandeling op het strand, in de badkamer, in de auto (foei) en ja ook in de slaapkamer. Het is zeker niet ongebruikelijk als we een romantisch dinertje hebben, om gauw even een foto te maken en deze te delen op facebook. En als iemand daarop reageert moet je daar natuurlijk ook weer op reageren.
Het internet heeft zeker ons leven verrijkt. Het stelt ons in staat om contact te onderhouden met dierbaren, het geeft ons heel veel informatie en tools om het leven aangenamer te maken. Maar door de heftige groei en het gebruik van de telefoon hebben we eigenlijk niet geleerd hoe we hier op een goede manier mee om kunnen gaan. De mobiele telefoonbeheerst en bepaald ons leven en we vergeten dat we ook op andere manieren kunnencommuniceren. Het gesprek met onze geliefde voordat we gaan slapen heeft plaats gemaakt voor het scrollen in onze telefoon om maar niets te hoeven missen wat er onze wereld gebeurt.
Smartphones staan in de weg van onze relaties. We hebben de digitale wereld prioriteit gegeven lijkt het wel en onze “gewone ”wereld een tweede plek gegeven. Je moet je misschien zelfs afvragen hoe belangrijk is het om een foto van dat mooie bordje meteen op instagram te zetten in plaats van een goed gesprek te hebben met je partner en te genieten wat er op je bord ligt. Want goede gesprekken en echte verbindingen zijn voorbij voordat je het in de gaten hebt.  Dus pak je kans en geniet van je gezelschap.
Het houd nooit op van deuntjes van je telefoon, piepjes van gemiste berichtjes, de lijst van e-mails, lange gesprekken met een vriend of vriendin, tweeten en re-tweeten en je facebook updates bijhouden. We zijn misschien wel beter geworden in het praten “over” onze relatie op social media dan daadwerkelijk praten “met” de persoon met wie we een relatie hebben!
Waarom kies je ervoor om de hele tijd al je aandacht te geven aan social media in plaats van je partner? Of waarom gaan jullie niet iets leuks doen samen? Je kijkt waarschijnlijk meer op je display dan in de ogen van je geliefde….
Overmatig gebruik van de telefoon kan een relatie uit elkaar drijven. Je kiest er dan voor om oppervlakkig en onpersoonlijk te communiceren. Alleen als je dit erkent en herkent kun je het patroon omdraaien.
In een relatie gaat het om geven en nemen. Smartphones kunnen deze balans verstoren. We kunnen namelijk in egoïstische en egocentrische personen veranderen die het contact met de buitenwereld steeds meer kwijtraken. Het is belangrijker om te checken hoe vaak je foto is ge-liked dan te genieten van de mensen om je heen.
Je komt in een vicieuze cirkel waarin:
1-Je steeds onverschilliger wordt van de wereld om je heen
2-Je steeds bevestiging wil van mensen die je niet eens echt kent
3- je communiceert voornamelijk met virtuele contacten
4- je verlies de verbinding met de wereld en de mensen om je heen
5-je wordt steeds afhankelijker van de virtuele wereld
6- je geeft prioriteit aan de verkeerde vormen van communicatie
De komst van de smartphone heeft ons doen denken dat we op elk piepje onmiddellijk moeten reageren. We voelen onbewust de constante drang onze e-mails te beantwoorden, en berichtjes terug te sturen.
Het echte en fijne gesprek met je partner heeft plaats gemaakt voor een chat op internet.
We zouden denken dat de smartphone ons leven heeft verrijkt maar in plaats daarvan heeft ons op bepaalde vlakken misschien wel helemaal niet zo blij gemaakt… We vergeten onze relatie en zien niet meer hoe belangrijk die is voor ons. Mooie momenten kunnen zomaar ongemerkt voorbijgaan omdat we die niet meer zien. We zitten met onze neus aan het display geplakt. We vragen ons niet eens af of de telefoon echt wel mee moeten nemen naar de badkamer of de slaapkamer. Het gaat allemaal op de automatische piloot.
Tenzij jij jezelf kunt beperken om op je telefoon te kijken en deze regelmatig weg te leggen of uit te doen ben je ook verslaafd hieraan. Test jezelf eens hoe lang je de smartphone weg kunt leggen en niet gebruiken. En als je dat niet kunt en heel erg moeilijk vindt, dan weet je genoeg.
Vraag jezelf eens af hoeveel echte aandacht geef jij aan de mensen in je omgeving waar je van houdt? Of zit de meeste aandacht bij de virtuele wereld?
Als jij je telefoon eens even weglegt sta je weer open voor de wereld om je heen. Kun je de speciale momenten met je geliefde echt in je opnemen. Zijn in het moment. En genieten van echte ongestoorde intimiteit met je geliefde.
Do the challenge: alles gaat om balans!

Henriette Reineke

Therapeut

Al bijna 25 jaar ben ik, Henriette Reineke, werkzaam in mijn eigen praktijk Light-Journeys. Een praktijk waar ik dagelijks vele mensen mag ontmoeten als relatie therapeut en natuurgeneeskundig therapeut.

Daarnaast heb ik mijn mijn online video programma The Lovecheck  ontwikkeld om weer meer plezier, passie en verbinding te creëren in je relatie.

10 Tips voor een top relatie

Meld je aan en ontvang gratis 10 tips voor een top relatie!

Je ontvangt de tips in je inbox