Ervaringen

Zij zijn weer gelukkig!

Henriette hielp ons om écht met elkaar te communiceren

Als beginnend ontwerper en kunstenaar had ik het geluk dat ik de hele wereld over mocht reizen. Ik bezocht de mooiste plekken in de verste landen, ontmoette interessante mensen en deed met al die nieuwe indrukken en omgevingen veel inspiratie op voor projecten. Leuk, maar af en toe best eenzaam. Op een van mijn laatste dagen van mijn werkreis in Zuid-Afrika, moest ik naar een benefietgala. Het was er eigenlijk best saai, dus ik was er mijn tijd aan het uitzitten. Totdat er ineens een jongen de feestzaal kwam binnenlopen. In zijn handen had hij een dienbord met het meest fantastische eten. Maar ik had alleen oog voor zijn prachtige bos krullen.

De jongen bleek Daniël te heten, en net zo leuk te zijn als dat hij eruit zag. Gelukkig dacht hij dat ook van mij. De laatste dagen van mijn reis hebben we zoveel mogelijk samen gespendeerd, en we waren al snel smoorverliefd. Na twee jaar videochatten, bellen, sms-en en elkaar af en toe in het echt zien – we hadden immers een héle langeafstandsrelatie – kwam Daniël naar Nederland. Als chefkok kon hij hier ook zijn werk doen. Hij kon hier al snel zijn draai vinden en ons grote geluk zette zich verder voort. Daniël kreeg een baan in een sterrenrestaurant. Ook mijn werk liep goed – ik kreeg steeds meer leuke en grote projecten. Samen kochten we een fijn huis, dat we helemaal naar onze eigen smaak inrichtten.

Maar na zeven jaar samenzijn, was er een kentering in ons relatiegeluk. Met onze drukke banen leefden we steeds meer langs elkaar heen. Daniël kwam vaak halverwege de nacht thuis. Ik zat vaak in het buitenland. Waar we voorheen veel contact hielden als we ver van elkaar waren, wensten we nu alleen nog elkaar ‘welterusten’ via de app. Maar ook als we wél bij elkaar waren, leek er een emotionele afstand tussen ons te bestaan. We praatten niet over de wezenlijke dingen als hoe we ons voelden, maar hadden het over oppervlakkigheden als welke kleur de nieuwe tafel moest hebben, of wat ik had gegeten in het vliegtuig. Zo dichtbij, maar zo ver weg.

Op een eenzame avond in een hotel aan de andere kant van de wereld, dacht ik aan die avond toen ik Daniël voor het eerst zag. Voordat ik het wist, pakte ik de telefoon en draaide ik zijn nummer. Toen hij opnam, sprak ik: ‘Ik mis je en ik wil je niet kwijt. Nooit.’ Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. ‘Ik wil jou ook niet kwijt,’ klonk het toen. Nog op dezelfde avond besloten we intensief aan onze relatie te gaan werken.

Nog steeds zijn we dankbaar dat we voor The LoveCheck hebben gekozen. Want door alle opdrachten en de ondersteunde gesprekken met Henriëtte, zijn Daniël en ik weer dichterbij elkaar gekomen. Inmiddels hebben we onze levens meer op elkaar afgestemd. Ook zorgen we ervoor dat we minstens één avond per week écht tijd voor elkaar maken. En we praten met elkaar – óók over de belangrijke dingen. We hebben zelfs weer zoveel vertrouwen in onze relatie, dat we ons op de wachtlijst hebben gezet voor een adoptiekindje.

Bart (39)

Ik weet zeker dat het net zo romantisch wordt als vroeger!

Rachel en ik zijn echte ‘highschool sweethearts’. Sinds de derde klas zijn we onafscheidelijk. We maakten van alles mee: romantisch elkaars handen vasthouden tijdens een horrorfilm, uren slenteren over de kermis, ons eerste ravefeest. Toen we 22 waren en in de bloei waren van ons studentenleven, zijn we even uit elkaar geweest. Maar na een korte pauze kwamen we tot de conclusie dat we écht niet zonder elkaar konden, en maar moesten gaan samenwonen. Geleidelijk veranderde ons begin-twintigersbestaan, met een piepklein appartement en een gammele Eend, naar een echt volwassenleven. Nadat we allebei onze eerste echte baan kregen, kochten we samen een huis, waar een Range Rover op de oprit kwam te staan.

Rachel en ik zijn dus voor een groot deel samen opgegroeid. Samen hadden we nog een droom: onze eigen kindjes zien opgroeien! Onze wens kwam in vervulling. We mochten twee prachtige kindjes verwelkomen in ons gezin. Inmiddels zijn geen kindjes maar kinderen, van twaalf en vijftien jaar. We houden zielsveel van hen, maar het zijn allebei échte pubers met bijbehorende ‘puberproblemen’. De uitdagingen op opvoedingsgebied én onze drukke banen, zorgden ervoor dat de relatie van mij en Rachel laag op het prioriteitenlijstje kwam te staan. Het was niet dat Rachel en ik geen tijd met elkaar doorbrachten thuis. Maar die tijd stond áltijd in het teken van het huishouden en de opvoeding. En dat had effect op onze relatie. In plaats van dat we met elkaar lachten en plezier maakten, waren we nu op elkaar aan het fitten over onbenullige dingen als wie de vuilnis moest buiten zetten. En ons leven tussen de lakens? Dat was totaal ingedut.

Hoewel we op dit moment niet goed met elkaar konden, wisten we ook dat we ook niet zonder elkaar zouden kunnen leven. Maar er moest wel iets veranderen! Daarom hebben we de cursus gedaan van relatietherapeut en coach Henriëtte. Om de twee weken kregen we een nieuwe videocursus via de mail thuisgestuurd. Elke keer stond er een ander thema centraal. Heel inzichtelijk: ook de verschillen tussen mannen en vrouwen kwamen bijvoorbeeld aan bod. Bij ons allebei ontstond hierdoor begrip dat de ander soms heel anders tegen bepaalde situaties kan aankijken. Ook het gedeelte over de ‘mancave’ vond ik interessant. Het was eigenlijk heel normaal dat ik als man, zéker in een vrouwenhuis, soms snakte naar ruimte voor mezelf.

Na elke videocursus gingen we aan de slag met de bijbehorende discussieopdrachten. Hierdoor werden we aangespoord om weer echt met elkaar in gesprek te gaan. Samen hebben we een aantal veranderingen kunnen doorvoeren. Zo hebben we met elkaar afgesproken dat als de een iets van een ander verlangt, dat wordt uitgesproken als een wens. ‘Zou jij de volgende keer het dopje op de tandpasta willen doen?’ klinkt een stuk vriendelijker. Ook hebben we afgesproken dat we ons allebei af en toe mogen terugtrekken en tijd voor onszelf mogen nemen. Zo hebben weer volle energie om weer meer samen te gaan ondernemen. Volgend weekend staat er bijvoorbeeld een romantisch weekendje Luik op de planning, in een knus hotel. En vanavond gaan we een ouderwetse horrorfilm kijken. Ik weet zeker dat het net zo romantisch wordt als vroeger!

Kai(36)

Ik wilde preventief aan mijn relatie werken

Ik had best een zware tijd achter de rug. Na vijf jaar samenzijn, maakte mijn ex het ineens uit. Er was niet iets concreets voorgevallen; geen van beide was bijvoorbeeld vreemdgegaan en we hadden ook geen slaande ruzies. Dat hij ons toch te verschillend vond, kwam voor mij als een verrassing. Toch ben ik me altijd schuldig blijven voelen. Had ik me teveel op mijn werk gestort, had ik dingen gemist, had ik deze relatiebreuk kunnen voorkomen? Of die gevoelens terecht waren, dat wist ik niet. Omdat mijn ex in ons huis zou blijven wonen, moest ik met spoed op zoek naar een andere woning. Ook verkeerde het bedrijf waar ik werkte in zwaar weer, waardoor ik óók nog op zoek moest naar een andere baan. Wat een stress!

Gelukkig vond ik binnen niet afzienbare tijd een nieuwe woning en baan. Sommige vriendinnen zeiden dat ze jaloers waren op mijn nieuwe vrijgezellenleven. Je niet hoeven verantwoorden, thuiskomen wanneer jij dat wilt, alleen maar doen waar jij zelf zin in hebt… Ik lachte dan maar een beetje. Wisten zij veel dat ik het maar leeg en eenzaam vond om na een langere relatie weer alleen te zijn. Maar in plaats mij volop in het datingleven te storten, besloot ik eerst mijn eigen leven op de rit te krijgen. Op een avond ging ik na het werk wat drinken met een collega in de kroeg. Uitgerekend kwam ik daar de allerleukste man van de wereld tegen: Wouter. Hij sprak me aan en het klikte meteen, we hebben uren gekletst. Ook was ik weg van zijn mooie lach en grote, blauwe ogen. We gingen steeds vaker afspreken en werden onafscheidelijk. Omdat het zó goed voelde, vroeg Wouter mij na negen maanden of ik bij hem wilde intrekken. Mijn vriendinnen zeiden: ‘Ga ervoor, je verdient het!’ Maar ik vond het doodeng. Stel je voor dat deze relatie weer zou mislukken?

En dat was voor mij het moment om hulp te gaan zoeken bij Henriëtte. Ik wilde preventief aan de relatie tussen Wouter en mij werken, zodat die sterker zou worden. Omdat ik Wouter niet wilde ‘lastigvallen’ met mijn angstige gevoelens, ben ik die hulp zelfstandig gaan zoeken. Op de site van The LoveCheck las ik dat je de cursus ook alleen kon doen. Naast de tweewekelijkse videocursussen, kreeg ik ook regelmatig relatietips van Henriëtte. Onder andere leerde ik hierdoor meer open te zijn over mijn gevoelens. Wouter merkte dit ook. Omdat hij enthousiast was, besloot ik hem te vertellen waar ik mee bezig was. Vervolgens hebben we de cursus samen doorlopen. Door de verschillende opdrachten weten we beter van elkaar waar we vandaan komen en waar we naar toe willen. Hij kreeg meer begrip over waarom ik soms wat terughoudend was. Ik leerde meer over zijn onzekerheden en zwakke plekken. Omdat de verbinding tussen ons zo goed is geworden en we goed weten wat we aan elkaar hebben, kijk ik inmiddels met veel vertrouwen naar onze gezamenlijke toekomst. Morgen krijg ik de sleutel van ons nieuwe huis!

Evi(34)

We hebben eindelijk de balans gevonden

En toen ineens waren onze beide jongens weg. We hadden ze net verhuisd naar hun nieuwe kamers in de grote stad. Klaar om aan het studentenleven te proeven en de wijde wereld te ontdekken. Pas nu viel het me op hoe druk het voorheen altijd was geweest, en hoe rustig het nu was. De harde dancemuziek die uit hun kamers kwam, verwijten als ‘Mám, waarom zit mijn voetbalshirt nog in de was?’ en vieze sokken en stapels schoolboeken verspreid over de trap. Ik miste het nú al. Het was thuis nog nooit zo leeg en stil geweest als nu.

Sommige vriendinnen waren jaloers op me. Met hun jongere kinderen ging ál hun aandacht naar de dagelijkse opvoeding. Hun relatie met hun partner kwam daardoor laag op hun prioriteitenlijstje te staan. En de relatie met mijn partner, daar had ik volgens hen nu wél alle tijd voor. Maar nu er ’s avonds aan de keukentafel geen levendige discussies meer waren over hoe laat er thuis mocht gekomen worden, hadden mijn partner en ik elkaar niet meer zoveel te vertellen. Ik keek uit naar de weekenden waarin de jongens met hun vieze was zouden terugkomen. Dan was er tenminste leven in de brouwerij. Mijn man liet op zijn eigen manier merken dat hij moest wennen aan de verandering: hij stortte zich op een nieuwe hobby, mountainbiken, en was daar hele avonden mee bezig.

En andere vriendin herkende zich juist wél in mijn verhaal. Zij raadde mij aan om samen met John de The LoveCheck te doen. Wat mij meteen aan deze methode aansprak, was dat je hierbij niet uitgebreid aan de tand wordt gevoeld op een sofa, maar dat je praktisch aan de slag gaat. Ook mijn man wilde het een kans geven. Allebei zagen we in dat we lange tijd op de kinderen hadden geleund, waardoor ons vlammetje langzaam was gaan doven. Gemotiveerd gingen we aan de slag. Vooral tijdens de verschillende discussie-opdrachten is het contact tussen John en mij véél beter geworden. Want nu móesten we wel met elkaar in gesprek! We spraken het allemaal eerlijk tegen elkaar uit: wat we misten bij elkaar en wat onze ergernissen waren. Maar ook wat we in elkaar waardeerden en wat onze gezamenlijke dromen waren.

Een paar keer tijdens de cursus heb ik extra tips en adviezen van Henriëtte gevraagd. Zo kon ze me bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een balans tussen je partner zoveel mogelijk betrekken, en je partner vrijheid en ruimte geven. Ook raadde ze me aan om ook dingen voor mezelf te ondernemen. Dat heb ik gedaan: ik heb het sporten met vriendinnen bijvoorbeeld weer opgepakt. Dat ik zelf nu lekkerder in mijn vel zit, heeft ook effect op onze relatie. Inmiddels gaan we ook samen op mountainbike tocht. De avonden aan de keukentafel duren tegenwoordig soms wel tot middernacht. We praten, lachen en dromen wat af, en we voelen ons net weer zo gelukkig met elkaar als in het prille begin. Mijn zoons zien het zelfs. Laatst zei de één grappend: ‘Hoe kan dat nou? Jullie zijn vrolijker nu wij uit huis zijn!

Monique(53)

Wil jij je relatie een boost geven?

Begin vandaag met de cursus!

Pin It on Pinterest