De dialoog: onze relatie liep wel/niet op de klippen
maart 8, 2019
relatie

Steven: ‘Zou jij dat nou doen?’ vroeg je, met een grote grimas op je gezicht. We zaten op de bank, ik had een arm om je heen geslagen. Op de salontafel stonden twee speciaalbiertjes, op het televisiescherm speelde Tempation Island af. Ik schudde mijn hoofd. Net als jij snapte ik geen hout van die stellen die hun hoofd op hol lieten brengen door vreemde verleidsters in te kleine bikini’s en te strakke zwembroeken. En daarbij: waarom zou je in hemelsnaam je relatie ten grabbel gooien als je thuis een fijne en stabiele relatie hebt?’

Verlaten voor een verleidster?

Jaimy: ‘Die zondagavond kan ik me nog herinneren. Hoewel we eindelijk eens een fijn avondje samen hadden, had ik het gevoel dat het de laatste tijd helemaal niet lekker tussen ons ging. Doordat onze levens zo van elkaar verschilden – jij een eigen bierbrouwerij, ik een kantoorbaan – zag ik je erg weinig. Ook vond ik te weinig bevestiging van je kreeg; jij ging op in je nieuwe werkprojecten. Maar het feit dat ik me afvroeg of ik die promotie aan zou kunnen, ging helemaal langs jou heen. Jouw lauwe antwoord – je schudde zachtjes je hoofd – op mijn vraag of jij mij zo zou verlaten als er een verleidster om je heen zou dansen, maakte het er niet beter op.’

Het hoge woord

Steven: ‘Na ons avondje tv-kijken, was je ineens erg stil. Ik vroeg wat er aan de hand was. Toen kwam het hoge woord eruit. Je vond het oké dat we allebei een eigen leven hadden. Maar dat we elkaar alleen in het weekend zagen, en elkaar tussendoor over de telefoon maar weinig spraken, vond je vreselijk. Net zoals dat je het gevoel had dat al het initiatief van jouw kant moest komen. Ik was er even stil van, moest nadenken. Het was inderdaad zo dat ik veel bezig was met mijn werk. Maar de momenten dat we samen waren, ervoer ik wel als fijn en prettig. En in mijn drukke bestaan, was jij de veilige basis op wie ik altijd voor steun en support kon terugvallen. Ik schrok ervan om te horen dat ik voor jouw geen ‘safe haven’ vormde. Sterker nog, dat het voor jou net leek alsof ik jou niet meer zag zitten, en dat het eigenlijk net leek dat we helemaal geen relatie meer hadden.’

Nuchtere types

Jaimy: ‘Na een lange stilte gaf je aan dat je het vreselijk vond dat je zo weinig aandacht aan mijn leven en aan mijn gevoelens had besteed. Ik zag de ernst in je gezicht; de tranen stonden in je ogen. Je vond het écht erg. Hoewel ik het lastig vond om eindelijk eens eerlijk te zijn, was ik wel blij dat ik dat eindelijk heb gedaan. Ik merkte dat je nog steeds om me gaf, en dat je het de moeite waard vond om voor onze relatie te vechten. ‘Wij komen hier samen uit,’ zei je, en je wilde meteen daad bij het woord voegen. Die avond zijn we meteen het internet op gedoken om te kijken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van relatiecoaching.’

Gewoon thuis

Steven: ‘We lazen goede verhalen over the LoveCheck, een relatietherapietraject dat je gewoon thuis kon volgen. Omdat we allebei vrij nuchtere types zijn, die nooit languit op een sofa zouden gaan liggen om allerlei jeugdtrauma’s uit te diepen, sprak dit ons meteen aan. Elke week kregen we verschillende videolessen waarin elke keer een bepaald thema werd uitgediept. We keken nu elke week naar een special over bijvoorbeeld elkaar complimenten geven, waarderen en de taakverdeling. Erg leerzaam. Omdat we ook opdrachten kregen, was dit een stuk productievere besteding van onze zondagavond. Onze communicatie is dankzij the LoveCheck flink verbeterd. Door de lessen is Jaimy een stuk opener over haar gevoelens en behoeften geworden, wat het ook weer makkelijker maakt voor mij.’

Ouderwets op date

Jaimy: ‘Ik merk dat we weer veel meer genieten van onze liefde voor elkaar. Natuurlijk was het implementeren van alles wat we leerden even wennen. Zo zijn we, op advies Henriëtte, weer eens ouderwets op date gegaan. Tegenover elkaar zitten in een mooi restaurant is natuurlijk wel anders dan hangen op de bank. Ik vond het eerst wat ongemakkelijk en onwennig, het deed me denken aan de beginfase van onze relatie waarin we nog veel dates hadden. Maar zo’n echte date biedt wel de mogelijkheid voor meer aandacht voor elkaar, en voor een goed gesprek. Tijdens deze date genoten we van elkaar, en hadden we het ook over de dingen die mij bezighielden. En regelmatig mag ik een lief appje in mijn inbox van Steven verwelkomen. We zijn er nog niet. Maar ik zie onze toekomst samen gelukkig weer rooskleuriger in!’

Wil jij net als Steven en Jaimy ook werken aan je relatie?

Dan behoort dit binnenkort tot het verleden!

  • We zijn uit elkaar gegroeid en we hebben geen gespreksstof
  • Ik moet alles alleen doen in het huishouden
  • Ik snap niets van hem/haar
  • Alleen door de kinderen zijn we nog bij elkaar
  • We doen bijna nooit meer iets leuks samen
  • De romantiek is ver te zoeken
  • Als ik iets nieuws wil proberen, krijg ik geen support
  • Ons seksleven staat stil
  • Mijn partner is afwezig en daardoor voel ik me alleen

TheLoveCheck

Merk jij dat jullie relatie niet meer op nummer één staat? Wanneer jullie elkaar kwijt zijn geraakt kan dat best eenzaam en vreugdeloos voelen. Het is belangrijk dat jullie blijven werken aan jullie relatie. Ben je benieuwd hoe jullie relatie eraan toe is? Doe dan nu de TheLoveCheck!

Henriette Reineke

Therapeut

Al bijna 25 jaar ben ik, Henriette Reineke, werkzaam in mijn eigen praktijk Light-Journeys. Een praktijk waar ik dagelijks vele mensen mag ontmoeten als relatie therapeut en natuurgeneeskundig therapeut.

Daarnaast heb ik mijn mijn online video programma The Lovecheck  ontwikkeld om weer meer plezier, passie en verbinding te creëren in je relatie.

10 Tips voor een top relatie

Meld je aan en ontvang gratis 10 tips voor een top relatie!

Je ontvangt de tips in je inbox